Sağlık

Sağlıklı Beslenme Kutusunda Neler Olmalı?

Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için neler yapıyorsunuz? Özellikle okul geçişiyle birlikte beslenmesini ve ne yediğini kontrol etme konusunda kaygı yaşamanız çok yaygındır. Çünkü günün çoğunu okul sıralarında ve sizin kontrolünüz dışında geçirirler. Bu bağlamda diyette bir takım noktalara dikkat etmek daha değerlidir. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cevriye Kübra Cenkçi “Okul döneminde beslenme çantasında ne olması gerektiğine neden dikkat etmeliyiz?” soruyu yanıtladı.
 

Öğle yemeği kutusu neden değerlidir?
Okul çağındaki çocuklar günün çoğunu okul sıralarında geçirirler. Bu nedenle çocuğumuzun sadece evde beslenmesine değil, okulda da beslenmesine dikkat etmemiz, onun hayatı boyunca sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi ve ileriki yaşlarında sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanabilmesi için önemlidir. Ancak çocuğun beslenmesi gün içindeki performansını etkileyen en değerli unsurlardan biridir. Beslenme çocuğun akademik başarısını ve fiziksel performansını etkiler. Artık birçok okulda kafeterya bulunsa da kafeteryadan yemek yemeyen çocuklarımız için oluşturacağımız beslenme kutularında sağlıklı ürünler tercih etmek son derece önemli.

Beslenme çantasına hazır ürünler koymak birden fazla ailede gördüğüm ve yanlış bulduğum bir alışkanlık.

Beslenme çantasına eklenecek besinler ve boyutları her yaşa göre farklılık göstermektedir. Genel olarak her ebeveyn çocuğunun yemeğinin boyutunu bilir ancak bazen beslenme kutusunun içeriğinin çocuğun yemeğinden daha fazla yemek içerdiğine de şahit oluruz. İlkokul çağındaki bir çocuktan temel olarak istediğimiz şey evde kahvaltı yapmak, okula gitmek, öğle yemeğini okulda yemektir.

Çocukların temel beslenmesinde neler olmalı? 

  • Çocuğun en iyi zihinsel gelişimine ve büyümesine yardımcı olmak için haftada en az 3-4 gün kırmızı et tüketmek ve öğünlerinde sebzeye yer vermek değerlidir.
  • Haftada iki kez beyaz et, balık veya bulabilirseniz serbest dolaşan tavuğu tercih edebilirsiniz.
  • Özellikle gelişim çağındaki çocukların haftanın 3 günü kuruyemiş, çiğ (ceviz, fındık, badem vb.) ve diğer yağlı tohumları tüketmesi gerekmektedir.
  • Günlük diyete mutlaka bir meyve dahil edilmelidir.
  • Kuruyemişlerin tercih edildiği günlerde meyveyle birlikte tüketilmesi iyi bir tercih olabilir.
  • Beslenme için mutlaka günde 1 kase yoğurt veya 1 bardak kefir tüketmenizi öneririm.

 

Süt ve yoğurt tüketimi nasıl olmalı?
Çocuklarda hayvansal süt tüketiminin günde 1 çay bardağının (125 ml) üzerine çıkarılmasını yanlış bulmuyorum. Bu nedenle takipli hastalarımda hayvansal süt tüketimini önermiyorum ama çocuklara mutlaka yoğurt ve kefir tüketimini öneriyorum. Bu nedenle beslenmede mutlaka günlük 1 kase yoğurt veya 1 bardak kefir tüketmenizi öneriyorum. Yoğurt ve kefirde bulunan ağır probiyotikler sayesinde çocuğumuzun bağırsak sağlığına katkıda bulunur ve gelişimini destekler.

Yumurta tüketimi nasıl olmalı?

Günlük olarak yumurta tüketmek de en çok desteklediğim şeylerden biri ama dolaşan tavuk yumurtası olmasına dikkat etmek çok değerli. Yemek hazırlarken de zeytinyağı kullanmak uygun olacaktır. Bu beslenme şekliyle çocuğumuz protein, karbonhidrat ve yağlarla doğru beslenecek, yeterli miktarda vitamin ve mineral alacaktır.

Örnek beslenme çantasında neler seçilmelidir?

  • En temel besin sebze (burada lifli sebzeleri tercih etmek iyi bir seçenektir) ve mümkünse protein içeren besinler şeklinde olmalıdır.
  • Bir tatlı seçilecekse mümkünse kuru meyveli ve yoğurtlu bir tatlı olabileceği gibi kuruyemiş ve meyve şeklinde de olabilir.
  • Çocuklar için su tüketimi çok değerli olduğundan özellikle sıcak günlerde beslenme çantasının yanına su koymayı ihmal etmemeliyiz.
  • Beslenme çantasını hazırlarken kahvaltıda yediği besinler ve akşam yiyeceği öğün dikkate alınarak mümkünse çocuğun sıkılmaması için farklı besinler tercih edilmeli ve porsiyonlar buna göre ayarlanmalıdır.
  • Torbaya ekmek eklenecekse mümkünse tam buğday unundan yapılan ekmekler tercih edilmelidir.

Beslenme çantasında olmaması gereken ama çoğu zaman çantalarda bulunan besinler nelerdir? 
Hazır soslar, hazır bisküviler, cips, çikolata, gofret gibi paketli gıdalar, meyve suları ve kızartmalar gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan gıdalar çocuğumuzda ani kan şekeri yükselmesine neden olabilecek gıdalar arasında sayılabilir. Bu tür besinler kan şekerindeki ani dalgalanmalar nedeniyle çocuğumuzun akademik başarısını etkiler, kan şekerindeki ani yükselişler ve ardından gelen düşüşler çocukta yorgunluk ve uyuşukluğa neden olur. Bu tür yiyecekleri asla beslenme çantalarına eklememeliyiz. Evde kendimiz yaptığımız pasta ve börekleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

İlkokul çocukları için örnek öğle yemeği kutusu

Öneri 1

  • 4 yemek kaşığı salata (çiğ sebzelerle hazırlanmış)
  • 1 dilim ızgara et (Çocuğunuzun yiyeceği miktara göre ayarlanmalıdır, genellikle 2 adet köfte tercih edilebilir)
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • Ara öğün olarak 1 adet meyve ve yarım kase yoğurt
  • Bu

Öneri 2

  • Tam tahıllı ekmekle hazırlanan sandviç (protein kaynağı olarak yumurta veya et tercih edilebilir, ayrıca çiğ sebze de olmalıdır)
  • Ayran (Kırmızı etiniz varsa aynı anda süt ürünleri tüketmeniz uygun değildir, bu durumda evde sıkılmış şekersiz meyve suyu olabilir)
  • Ara öğünde çiğ kuruyemiş ve çocuğun avuç içi büyüklüğünde 1 adet meyve
  • Bu

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu