Haber

Milli Eğitim Bakanı Özer: “5 yaşında okullaşma yüzde 11’den yüzde 98’e çıktı”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Eğitimde yaygınlaşma ve yaygınlaşma aşaması tamamlandığında eğitimde daha kaliteli ve fırsat eşitliğine odaklanacağız ve yüzyılın vizyonuna sahip gençler yetiştirmek için sizlerle el ele vereceğiz” dedi. Son 1 yılda 3 puana odaklandık. 11’di, bugün yüzde 98’e ulaştı” dedi.

İstanbul Bahçelievler’de Tarih, Kültür ve Medeniyet Farkındalık Semineri kapsamında “Anaokulu Yöneticileri” programı düzenlendi. Programda kreş yöneticileriyle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmenlerin istedikleri eğitimi almaları için bütçeden para gönderildiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 yılda yapılan atılımlar, Türkiye’nin de gündemine oturdu. meyvelerini vermeye başladı 5 yaş okullulaşma oranı yüzde 11’den yüzde 98’e, okullulaşma oranı yüzde 100’e, ortaokula kayıt oranı yüzde 99,44’e, liseye kayıt oranı yüzde 44’ten yüzde 95’e ulaştı. Bunun için sadece okul ve derslik yapılmadı, inanılmaz bütçeler içeren sosyal politikalar uygulandı, ayaklı eğitim yardımlarından öğrencilere burslara, ulaşım sağlanmalı, eğitimden bedava kitaplara, şu anda 1.8 milyon öğrenci bedava yemek yiyor. eğitim sistemimiz Taşımalı eğitim, yurt ve sosyal yardım sandıklarından yardım alanların yanı sıra ücretsiz eğitim veriyoruz. Son 1 yılda yaptığımız bu atılımla 400 bin okul öncesi öğrencisine.”

Bakan Özer, “Bugün görüyoruz ki eğitimden bahsedenlerin dün bu ülkenin çocuklarının eğitimle buluşmasını engelleyenler olduğunu görüyoruz. Bu ülkede neden başörtüsü yasağı eğitime erişimin önünde engel olarak kullanıldı? Kimler hayata geçirdi? Katsayı uygulamasını kim hayata geçirdi?” Bu milletin kederiyle bağdaşan, iyi niyetli görünen, yapılanları geçersiz kılan yaklaşımlarını görüyoruz. Onları biliyoruz. Bugün kadına şiddetten bahsediyorlar ama dün başörtüsü nedeniyle eğitime ulaşamayan kadınlarımız olunca tek kelime etmediler. Beyinleri tükenmiş, kadınlarımız yurt dışına gittiklerinde bu konuyu konuşmadılar” dedi.

“Okul tabanlı mesleki eğitim programına geçiş yaptık”

Okul öncesi eğitimle birlikte suça bulaşma oranının düştüğünü kaydeden Bakan Özer, “Ekonomik şartları zorlayan ekonomik şartlara rağmen eğitim sistemimizin ve öğretmenlerimizin her zaman yanında olan Cumhurbaşkanımıza minnettarım. Odaklanarak Türkiye Yüzyılı vizyonuna sahip gençler yetiştirmek için sizlerle el ele olacağız.Son 1 yılda üç noktaya yük getirdik.Birincisi okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması. 2000’li yıllarda 5 yaş okullaşma oranı yüzde 11’di.O ailelerin sosyo-ekonomik düzeyine baktığınızda en avantajlı olan onlar, İmkanı olanlar okul öncesi eğitimden yararlanabiliyordu. Büyük çoğunluk yüzde 89 yapmadı.Peki ne oldu?Birinci sınıfa geldiklerinde çok büyük bir hazırbulunuşluk farkı vardı.Hem bilişsel hem de fiziksel olarak.Bu farklar eğitimin ilk aşamasında telafi edildi.Yapmayınca, farklı genişliyordu. Ünlü sosyoloğun dediği gibi, ‘avantaj daha fazla avantaja, dezavantaj ise daha fazla dezavantaja yol açtı’. Lise ve okullardaki başarı farklılığının nedeni okul öncesi eğitimdeki kısıtlamalardır. 6 Ağustos 2021’de Türkiye’de 2.782 kreş varken 1 yılda 3.000 kreş yapmak için yola çıkmak istedik. Projeye Emine Erdoğan’ın himayesinde başladık. Bu noktada 5 bin 431 kreşin kapasitesi oluştu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu